Alopecia areata

Ce este alopecia areata?

Alopecia areata, denumita si pelada, este o boala autoimuna de cauze necunoscute, ce se manifesta prin caderea brusca a parului din anumite zone, fara afectarea definitiva a radacinii firului de par. Ceea ce inseamna ca in majoritatea cazurilor parul va creste din nou la fel ca inainte.

Nu este o boala grava in sine, dar are impact psiho-social mare prin defectul estetic pe care il produce, mai ales pentru ca afecteaza cel mai frecvent copiii, adolescentii si adultii tineri.

Nu este o urgenta medicala. Totusi, cu cat tratamentul este debutat mai devreme, cu atat rezultatele sunt mai bune.

Care sunt simptomele?

Un puseu de alopecia areata dureaza una sau mai multe saptamani si se manifesta prin caderea accelerata a parului pe zone mici rotunde sau ovalare ale capului, barbiei sau sprancenelor, dezvelind pielea subiacenta de aspect normal, sanatos. Dupa cateva luni, parul poate incepe sa creasca din nou, mai fin si mai deschis la culoare la inceput, ca parul bebelusilor. Evolutia este imprevizibila, poate recidiva de mai multe ori de-a lungul vietii.

Poate evolua si spre o cadere mai importanta a parului, interesand tot capul (alopecia totalis) sau chiar tot corpul (alopecia universalis).

Uneori unghiile mainilor sau picioarelor au depresiuni punctiforme sau alte modificari de forma.

Cum se face diagnosticul?

Diagnosticul se face pe baza istoricului si examinarii clinice. Rareori este necesara o biopsie cutanata (doar in caz de studii clinice sau forme atipice).

Deoarece s-a demonstrat ca alopecia areata se asociaza frecvent cu tiroidita autoimuna si anemia megaloblastica, medicul poate prescrie urmatoarele analize de sange: hemoleucograma, reticulocite, vitamina B12, acid folic, probe hepatice si biliare, functie tiroidiana, anticorpi tiroidieni.

Cum se trateaza medicamentos?

In cazurile usoare nu este obligatoriu tratamentul, deoarece in majoritatea cazurilor parul creste din nou de la sine in cateva luni. Tratamentul poate totusi accelera acest proces.

Exista mai multe optiuni de tratament, niciunul nu garanteaza rezultate in 100% din cazuri:

  • De prima intentie in forme moderate: corticosteroizi intralezional (triamcinolon injectat o data pe luna direct in zona afectata, folosind seringi de insulina, netraumatice) in asociatie cu minoxidil 5% (solutie sau spuma, aplicat de 2 ori pe zi pe zonele afectate)
  • De prima intentie in formele extensive: corticosteroizi in puls-terapie (metilprednisolon in perfuzie 3 zile consecutiv pe luna)
  • De a doua intentie: imunoterapie locala cu difenciprona (iritant ce determina o eczema de contact minima si stimuleaza astfel cresterea parului)
  • Adjuvant: PRP (injectarea de plasma bogata in trombocite) si suplimente alimentare cu zinc

Este necesara o ingrijire speciala a parului?

Nu, pacientii pot folosi in continuare aceleasi produse de ingrijire a parului pe care le folosesc de obicei, fara restrictii si fara indicatii speciale.

Poate fi prevenita alopecia areata?

Alopecia areata este o afectiune imprevizibila, nu sunt cunoscuti factorii declansatori si nu exista metode de preventie.