Verucile

Verucile vulgare/ plantare/ plane sau “negii” sunt tumorete cutanate cauzate de infectia pielii cu virusul HPV. Sunt benigne, foarte frecvent intalnite, mai ales la copii si tineri. Nu sunt o urgenta medicala.

Care sunt simptomele?

Pe maini, picioare sau oriunde pe corp apar mici umflaturi de culoarea pielii, fara nici o senzatie pe maini si corp si dureroase la mers in talpa. Umflaturile cresc lent (saptamani/luni) si pot sa se inmulteasca, sa se rupa, sa sangereze si sa se inflameze.

Cum se face diagnosticul?

Clinic, prin examinarea de catre dermatolog, cu ochiul liber si uneori cu dermatoscopul (un microscop pentru piele, un fel de lupa cu iluminare). Doar in cazuri rare, de dubiu, se poate practica o biopsie cutanata pentru a elimina alte posibile cauze.

Cum se trateaza local?

Exista numeroase tratamente pentru veruci, alegerea se face dupa numarul, localizarea si dimensiunea verucilor si dupa preferinta pacientului:

  • Crioterapia cu azot lichid – inghetarea verucilor, sedinte la dermatolog o data la 1-2 sapt, durere usoara, vindecare rapida, eficienta ridicata
  • Aplicarea de diversi acizi (Duofilm, Verolit, TCA etc) – aplicari repetate zilnic efectuate de catre pacient, nedureros, vindecare mai lenta, efficienta medie
  • Cauterizarea, inlaturarea chirurgicala sau cu laser – sedinta unica la dermatolog, in anestezie locala, vindecare rapida, eficienta ridicata

Tratamentul de mai sus are rolul de a distruge celulele infectate si va provoca o inflamatie locala. Daca apar vezicule, acestea trebuie sparte cu un ac steril si acoperite cu un plasture. Pentru a preveni suprainfectia, sunt recomandate creme cu antibiotic (de ex Fucidin 2×1/zi cateva zile).

Cum se trateaza sistemic?

In caz de veruci multiple sau neresponsive la tratamentul local, dermatologul poate indica tratament cu Isoprinosine sau Cimetidina, cu rol de stimulare a imunitatii.

Sunt contagioase?

Da, transmisia virusului HPV se face doar prin contact direct cu alte veruci, uneori cu o perioada de incubatie de cateva luni. De aceea trebuie evitata atingerea directa a acestor leziuni si trebuie tratate cat mai repede.