Acneea si tenul gras
Acneea este cea mai frecventa afectiune a pielii la adolescenti si adultii tineri si apare din cauza excesului de sebum (“grasime”) care blocheaza porii cutanati si favorizeaza colonizarea cu bacteria P. acnes. Este o afectiune cronica ce se amelioreaza spontan dupa varsta de 20-30 de ani.
Nu este o urgenta medicala.
Nu este o boala grava dar poate avea un impact major asupra calitatii vietii, mai ales prin cicatricile inestetice persistente.
Acneea are si o parte pozitiva: tenul gras este mai putin sensibil si “imbatraneste” mai bine (datorita proprietatilor antioxidante ale sebumului).
Care sunt simptomele?
Acneea se manifesta prin leziuni inflamatorii (“cosuri”) si leziuni retentionale sau comedoane (“puncte negre”, “puncte albe”), pe fata, gat si partea superioara a toracelui si a membrelor superioare. In formele grave apar noduli, chiste, si cicatrici.
Cum se face diagnosticul?
Diagnosticul acneei se face prin examinare clinica. In anumite cazuri acneea poate fi declansata de tulburari hormonale (mai ales la femei), de aceea sunt indicate:
- dozarea DHEA-S, testosteron liber si testosteron total (analiza de sange)
- ecografie ovariana (sunt cautate eventuale chiste)
- consultatie endocrinologica si consultatie ginecologica in caz de modificari patologice
Cum se trateaza medicamentos?
Tratamentul medicamentos al acneei este standardizat la nivel european, diferentiat in functie de tipul si gravitatea leziunilor si se face conform prescriptiei medicale cu preparate de uz local (retinoizi, peroxid de benzoil, acid azelaic, antibiotice locale, in diverse combinatii) sau sistemic (isotretinoin, doxiciclina, minociclina, cotraceptive).
Pentru formele usoare de acnee, dermatocosmeticele pot reprezenta singurul tratament necesar.
Pentru formele grave tratamentul cu isotretinoin dureaza cateva luni si e deosebit de eficient, dar strict interzis in timpul sarcinii. De aceea tratamentul trebuie insotit de contraceptie si dozarea betaHCG (test de sarcina) pe toata perioada tratamentului si 2 luni dupa oprire.
Automedicatia este contraindicata si sursa importanta de esec terapeutic si efecte secundare.
Cum trebuie ingrijit tenul gras si acneic?
Din fericire exista o intreaga industrie dedicata acestui subiect. Iata principiile de ingrijire a tenului gras si acneic:
- Curatarea zilnica a tenului dimineata si seara pe termen lung cu produse cosmetice adaptate, cu pH usor acid (Sebium, Cleanance, Clearface, Effaclar si multe altele); a se alege dupa preferinta intre solutiile micelare, gelurile spumante si calupurile solide – cel mai bun produs e cel pe care il folosesti cu placere in fiecare zi!
- Hidratarea zilnica, dimineata, folosind creme hidratante noncomedogenice (Effaclar Mat, Clean-Ac, Sebium Hydra si altele) pentru a compensa efectele adverse ale tratamentului medicamentos (de regula aplicat seara)
- Evitarea “stoarcerii” leziunilor inflamatorii, inlocuirea acestui obicei (chiar tic uneori) cu aplicarea punctat a unor produse corectoare 2-3x/zi (creme, geluri sau creioane Clearface, Cleanance, Sebium AI, Effaclar AI si altele); unele sunt colorate si vor ascunde leziunile asemenea unui fond de ten
- Fotoprotectie (e adevarat ca acneea se amelioreaza in perioadele estivale, dar fotoexpunerea e insotita si de sensibilizare din cauza tratamentului, de hiperpigmentarea cicatricilorsi de o agravare “de rebound” toamna)
- Folosirea exclusiva a produselor de machiaj/infrumusetare/fotoprotectie care poarta eticheta “non-comedogenic”, in general evitarea produselor bio/naturiste netestate
Ce proceduri dermato-estetice exista?
Medicul dermatolog, in functie de experienta personala, poate realiza urmatoarele proceduri:
- Extragerea comedoanelor si microdermabraziune – pentru comedoanele rezistente
- Peelinguri chimice – pentru acneea comedoniana si cicatrici
- Injectare de corticosterozi intralezional – pentru acneea nodulara
- Laserterapie CO2 fractionat si injectare de acid hialuronic – pentru cicatricile deprimate
Poate fi prevenita acneea si tenul gras?
Nu in totalitate. Tenul gras cu siguranta va avea la un moment dat si leziuni de acnee. Cu o ingrijire adecvata si un tratament corect leziunile vor disparea rapid si fara cicatrici.
In ce priveste alimentatia, este recomandat ca laptele si glucidele concentrate sa nu fie in exces (cu rezultate variabile de la un pacient la altul).