Chirurgia laser CO2

Laserul CO2 este un laser cu lungimea de unda 10600 nm avand ca principal cromofor apa (prezenta in toate celulele) si implicit orice tesut uman. Conversia energiei emise de laser in caldura duce la vaporizarea precisa a leziunilor tratate, cu plagi si cicatrici minime. De aceea laserul CO2 este considerat “standardul de aur” in indepartarea estetica a tumorilor cutanate benigne.

Pentru ce este indicat?

Laserul CO2 este unul din cele mai versatile lasere dermatologice, putant fi folosit pentru o multitudine de afectiuni ale pielii:

  • Nevi
  • Veruci
  • Xantelasma
  • Keratoze seboreice
  • Papiloame si condiloame
  • Angioame, siringoame si hipertrofii de glanda sebacee
  • Cicatrici post acnee, posttraumatice, riduri medii si profunde
  • In principiu orice leziune cutanata benigna…

Cand nu este indicat laserul CO2?

In cazurile in care exista suspiciunea ca o leziune cutanata ar putea fi maligna: nevi displazici, carcinoame, melanoame sau alte tumori nediagnosticabile clinic si dermatoscopic. In aceste cazuri este privilegiata excizia chirurgicala insotita de analiza histopatologica.

Cum se deruleaza tratamentul?

Tratamentul laser CO2 este rapid si confortabil. In functie de dimensiunea si localizarea leziunilor de tratat se efectueaza sau nu anestezie locala cu lidocaina (infiltratie cu ac fin), apoi se realizeaza ablatia leziunii strat cu strat, pana in tesut sanatos.

Durata tratamentului variaza de la cateva secunde la cateva zeci de minute,  in functie de numarul si intinderea leziunilor.

Pe toata durata tratamentului atat pacientul cat si medicul vor purta ochelari de protectie specifici lungimii de unda 10600 nm.

Cum trebuie ingrijita plaga post ablatie?

Dupa ablatia laser CO2 plaga va trebui ingrijita pana la epitelizarea completa, ce poate dura cateva zile sau saptamani. In acest timp plaga trebuie dezinfectata zilnic cu antiseptic si acoperita cu creme cu antibiotic sau cicatrizante (conform indicatiei medicului).

Evitati umiditatea locala prelungita (bai lungi, inot, sauna etc.) si expunerea la soare.

In caz de roseata, durere sau secretii de la nivelul plagii, contactati medicul ce a efectuat interventia.