Microdermabraziunea
Microdermabraziunea medicala este o tehnica de exfoliere mecanica a pielii dezvoltata in anii ‘80, initial pentru a corecta cicatricile de acnee, arsuri, varicela si mai tarziu pentru a imbunatati textura tenului si a corecta diverse defecte estetice. Este o procedura eficienta, non-invaziva, foarte bine tolerata, fara prea multe contraindicatii si fara timp de recuperare. Este practicata si ca tratament pregatitor inaintea altor tratamente de resurfacing (“netezire”): peeling-uri, laser CO2 sau mezoterapie cu Dermapen.
Care sunt indicatiile?
Microdermabraziunea poate fi practicata pe aproape orice tip de piele (uscat sau gras, deschis sau inchis la culoare) si este indicata pentru:
- Ameliorarea ridurilor fine
- Tratamentul fotoimbatranirii cutanate
- Reducerea dimensiunii porilor si a excesului de sebum
- Obtinerea unui aspect global de omogenitate si luminozitate
- Pre-tratament laser, peeling sau mezoterapie
Cum se pregateste?
Nu sunt necesare pregatiri speciale inaintea tratamentului. Nu este necesara anestezia. Medicul va verifica absenta urmatoarelor contraindicatii:
- Infectii active (herpes, impetigo, veruci)
- Predispozitie la keloizi
- Chirurgie in zonele tratate in ultimele 2 luni
- Tratament cu retinoizi sistemici in ultimele 3 luni
- Expunere intensa la soare sau epilare in ultimele 1-2 saptamani
Cum se realizeaza?
Microdermabraziunea medicala foloseste un flux controlat de cristale fine ce inlatura stratul cel mai superficial al tenului (format din celule moarte si alte deseuri).
Dupa curatarea si degresarea pielii si acoperirea ochilor, parului si decolteului, medicul plimba piesa de mana pe toata suprafata de tratat, in unul sau mai multe pasaje succesive. Intensitatea vacuumului si a fluxului de cristale sunt adaptate tipului de ten si zonei de tratat. Intreaga procedura dureaza 20-30 minute si se incheie cu aplicarea unei creme reparatorii cu protectie solara inalta.
Ce efecte neplacute pot aparea?
Post-microdermabraziune este posibil sa apara:
- roseata, de obicei minima, persista cateva ore
- senzatie usoara de arsura, mai rar intalnita, persista cateva ore sau zile
Ce e de facut post-procedura?
In primele zile dupa sedintele de microdermabraziune, penetrabilitatea pielii este maxima, asadar este indicata aplicarea zilnica de diverse solutii sau seruri active cu: acid hialuronic, vitamina C, cocktail-uri de aminoacizi. Evitati expunerea la soare si aplicati creme de protectie solara cu SPF 50+ timp de o saptamana. In cazul in care microdermabraziunea este urmata de alte proceduri estetice, veti urma sfaturile corespunzatoare procedurii din urma.
Cate sedinte sunt necesare si la ce interval?
Dupa prima sedinta de microdermabraziune se observa si primele rezultate, mai ales in ce priveste omogenizarea, hidratarea tenului si disparitia comedoanelor (puncte negre). Pentru tratarea ridurilor fine, a fotoimbatranirii si pentru consolidarea efectelor procedurii sunt necesare minim 4 sedinte, initial una pe saptamana, apoi una pe luna.
Care sunt avantajele acestei proceduri?
- + Eficienta pentru aproape orice tip de ten
- + Fara durere, anestezie sau medicamente
- + Fara timp de recuperare sau efecte adverse importante
Care sunt limitele acestei proceduri?
- – Pentru obtinerea de rezultate pe termen indelungat sunt necesare mai multe sedinte
- – Are efecte doar pe ridurile superficiale; pentru cele moderate si profunde exista alternative mai bune: mezoterapie cu Dermapen, peeling-uri, filler cu acid hialuronic si laser CO2