Angioamele cherry

Angioamele sau hemangioamele cherry (“capsuna”) sunt printre cele mai frecvente tumori cutanate la adultii de varsta medie. Apar prin dezvoltarea in exces a unor vase de sange, sunt benigne dar inestetice. Daca sunt traumatizate, sangereaza abundent si se pot suprainfecta.

Cherry_angioma singur

Care sunt simptomele?

Angioamele cherry apar cel mai frecvent dupa varsta de 30 de ani, si la barbati si la femei, ca niste pete sau papule de culoare rosu aprins – rosu violaceu, uneori in numar mare, pe orice zona a corpului, inclusiv pe fata si pielea capului.

Cum se face diagnosticul?

Diagnosticul este facut de medicul dermatolog prin examinare clinica si dermatoscopie. Dermatoscopia este importanta pentru a face diagnosticul diferential cu cancerele de piele (in special cu melanomul).

Cum se trateaza?

Exista 4 metode de tratament si un principiu comun – cu cat sunt tratamentul e facut mai repede, cu atat riscul de cicatrici este mai mic:

  • Laserterapie cu laser vascular (Nd:Yag sau colorant pulsat): cea mai buna solutie pentru angioamele mici, aplatizate, cu cel mai bun rezultat estetic, obtinut intr-o singura sedinta
  • Crioterapie cu azot lichid
  • Electrocauterizare
  • Shave-excizie sau excizie chirurgicala: pentru angioamele de mari dimensiuni sau suspecte

Pot fi prevenite?

Nu, aparitia angioamelor nu poate fi prevenita. S-a observat existenta unei predispozitii genetice dar aceasta nu poate fi influentata.