Zona zoster
Ce este zona zoster?
Zona zoster este o eruptie cutanata acuta care apare la adulti si varstnici prin reactivarea virusului varicelo-zosterian, mai ales in perioade cu imunitate scazuta (cancer, boli cronice, HIV activ, tratamente imunosupresive).
Este o afectiune frecventa, de gravitate variabila in functie de rapiditatea cu care este diagnosticata si tratata, de aceea reprezinta o urgenta medicala. Este o boala contagioasa.
Care sunt simptomele si complicatiile?
- Debuteaza acut cu parestezii si disestezii (senzatii “ciudate” de amorteala, mancarimi, arsura, durere), localizate strict pe o jumatate (stanga sau dreapta) de cap, gat, torace sau abdomen uneori asociate cu febra si stare generala proasta.
- Doar dupa 1-2 zile apare in aceeazi zona si eruptia cutanata, foarte dureroasa, cu numeroase vezicule mici pline cu continut clar (ca apa), pe un fond rosu, inflamat.
- Dupa inca 2-3 zile veziculele se sparg si lasa in urma eroziuni si ulceratii acoperite de cruste; acestea se vor vindeca incet, uneori cu cicatrici.
In 1 din 10 cazuri poate recidiva, cu aceleasi simptome.
Daca nu este tratata corect si rapid (in primele 3 zile), pot aparea urmatoarele complicatii: infectii, afectarea ochiului sau a urechii implicate, dureri cronice (nevralgie postherpetica) care pot dura luni sau ani.
Cum se face diagnosticul?
Diagnosticul zona zoster se pune prin examinare clinica. Nu sunt necesare investigatii de laborator.
Cum se trateaza ?
- Tratamentul de baza se face cu antivirale, aciclovir, valaciclovir, famciclovir sau brivudina si trebuie debutat in primele 3 zile de la aparitia eruptiei cutanate.
- Tratamentul durerii acute: antiinflamatorii nonsteroidiene (Ibuprofen), paracetamol, tramadol sau codeina.
- Tratamentul local: spalare normala, comprese umede 3-4x/zi, tamponare 1x/zi cu clorhexidina sau alt dezinfectant, aplicare de creme si pansamente cicatrizante (vaselina, Dermazin, pansament tulle gras etc).
- Tratamentul durerii din nevralgia postherpetica este de lunga durata si se face cu medicamente antidepresive triciclice (Amitriptilina), anticonvulsivante (Gabapentin, Pregabalin), creme cu capsaicina sau anestezic sau, in lipsa raspunsului, cu inflitratii de corticosteroizi (toate acestea la indicatia dermatologului sau neurologului).
Poate fi prevenit?
Riscul de a face zona zoster este mai scazut la pacientii care sunt vaccinati anti virus varicelo-zosterian.
Este contagios?
Da, zona zoster este contagioasa in faza de vezicule si eroziuni, 1-2 saptamani; in aceasta perioada pacientul trebuie sa evite contactul cu adulti si copii care nu sunt imunizati, gravide, varstnici si pacienti imunodeprimati.